Tips voor beginners. Met vertrouwen op twee wielen!

Klaar om op pad te gaan? Fietsen is al vele jaren een handige en betaalbare manier om je te verplaatsen. Met steeds meer fietsers de overstap maken naar groene mobiliteit, delen we hier enkele van onze beste tips voor beginners, of je nu kiest voor een traditionele fiets met beenaandrijving of een e-bike. Veel rijplezier!

Vind de 'gouden' rijpositie

Het kiezen van een fiets die goed bij je past is één van de belangrijkste dingen om je te helpen positie te blijven nemen op het zadel. Stel de stoel zo in dat, wanneer je voet onderaan een pedaalslag staat, je knie heel licht gebogen is. Als je moet strekken om het pedaal te raken, of als je knieën aanzienlijk gebogen zijn, zit je te hoog of te laag. De andere belangrijke factor is de reikwijdte, dat wil zeggen de positie van je armen tijdens het fietsen. Ideaal is dat je armen en je bovenlichaam een hoek van 45 graden vormen, omdat de meest comfortabele rijpositie niet tot rugpijn leidt.

 Wat moet je dragen?

Met succes fietskleding dragen betekent niet dat je veel geld moet uitgeven aan nieuwe sportkleding. Voor een beginnende fietser is het belangrijk dat de kleding comfortabel en gemakkelijk te dragen is en geen belemmering vormt op de fiets. Dus moet slepende kleding worden vermeden omdat deze in wielen of kettingen verstrikt kan raken.

Als je regelmatig op de fiets zit en een beetje zadelpijn begint te krijgen, kan een goede gewatteerde fietsbroek een goede optie zijn.

Houd de weersvoorspellingen in de gaten voordat je op pad gaat, zodat je je passend kunt kleden, met waterdichte kleding om je droog te houden als er buien in de lucht hangen. Lichte laagjes zijn een goede manier om je koel of warm te houden, vooral als het weer een beetje wisselvallig is! Als je op pad gaat bij weinig licht of in het donker, komen hi-vis-kleding of -accessoires goed van pas, samen met wat verlichting op je fiets.

Vertrouwd raken

Een nieuwe fiets is eindeloos spannend. Wie houdt er niet van een nieuwe set wielen? Maar zoals met alles, kan het even duren voordat je er helemaal mee vertrouwd raakt. Als je voor een e-bike hebt gekozen, is het goed om te onthouden dat deze doorgaans iets zwaarder zijn door alle techniek die in het frame is verwerkt, en dus anders kunnen aanvoelen dan traditionele fietsen die je eerder hebt gebruikt. Besteed wat tijd om je fiets te leren kennen. Als je zoekt naar een e-bike die licht en gemakkelijk te hanteren is, is het assortiment van TENWAYS een goed uitgangspunt!

Wij raden je aan het rustig aan te doen voordat je in het diepe springt of jezelf tot het uiterste drijft, vooral als je fietsen opnieuw in je levensstijl introduceert. Met een paar oefenritten van 10 minuten in je omgeving kunt je je flow vinden in een comfortabele omgeving. Van daaruit kun je geleidelijk de lengte van je reis vergroten en in heel korte tijd zul je langere afstanden afleggen.

Evenzo voelt fietsen in stedelijke gebieden heel anders aan dan lopen, rijden of gebruik maken van het openbaar vervoer. Maak jezelf vertrouwd met de verkeersregels en vergeet niet dat veiligheid altijd een prioriteit moet zijn. Gebruik handsignalen om je bedoelingen met andere weggebruikers duidelijk te maken, plan je route vooraf om ongemakkelijke kruisingen te vermijden en draag altijd een helm.

 Voorbereiden is essentieel

Zoals het gezegde luidt: "Falen met voorbereiden is voorbereiden op falen." Hoewel dit niet altijd relevant is als je slechts een paar lokale boodschappen doet, als je van plan bent om je nieuwe fiets tot het uiterste te drijven, neem dan een paar stappen om je ervaring soepel te laten verlopen.

Ten eerste, laten we ons op jou richten. Zorg dat je voldoende energie hebt. Of je nu op een gewone fiets of een fiets met ondersteuning zit, je verbruikt hoe dan ook veel energie. Houd een betrouwbare watervoorraad in de buurt, en wees niet bang om een paar pauzes te nemen, vooral in de warmere maanden! Veel cafés vullen graag gratis water bij als het water op is. Ook langere afstanden zorgen ervoor dat je trek krijgt. Plan vooruit en neem wat energierijke snacks mee om je bij houden. Niemand wil de gevreesde "bonk" meemaken. De wielerterm voor het bereiken van een fysieke en emotionele muur wanneer het energieniveau instort.

Nu, je fiets. We hebben in het verleden al een paar blogs geschreven over het onderhoud van e-bikes, zoals 'Hoe zorg je voor je e-bike als het koud wordt' en '4 tips voor het onderhoud van de accu van een e-bike', maar er zijn nog een paar algemene tips voor nieuwe fietsers van welke fiets dan ook die we ook willen delen! Wielen zijn belangrijk. Elke band moet een aangegeven bandenspanning hebben, en het onderhouden daarvan met een goede pomp is belangrijk om je rit soepel en je fiets in goede staat te houden. Maar hoeveel je ook pompt of waar je ook rijdt, krijgt wel eens een lekke band. Leer wat snelle oplossingen voor bandenproblemen en houd een reparatieset bij de hand.

Als het erom gaat je ketting gesmeerd te houden, zorgt TENWAYS voor u. Zowel de CGO600 als de CGO800S zijn uitgerust met een Gates Carbon Belt Drive. Dankzij dit vernuftige stukje techniek hoeven onze fietsen niet meer regelmatig gesmeerd te worden met olie, zoals bij een traditionele ketting het geval is. Zo blijf je langer soepel rijden zonder gedoe en geknoei!

Deel het plezier

Hier bij TENWAYS zijn we allemaal enthousiaste fietsers en we hebben al onze ervaringen gebruikt om deze tips samen te stellen. Sommigen van ons hebben ook nieuwe tips gekregen! Als je deze tips nuttig vindt, deel ze dan gerust met vrienden en familie om de liefde voor het fietsen te verspreiden!

Yang, M. (2022, 24 november). Tips voor beginners. Met vertrouwen op twee wielen! TENWAYS. https://www.tenways.com/nl/blogs/blog/beginner-cycling-tips-taking-to-two-wheels-with-confidence

Vorige
Vorige

5 tips om je voor te bereiden op je eerste e-biketocht

Volgende
Volgende

Hoe zorg je voor de accu van je e-bike in de winter?